MBZ

Grupa za novu glazbu "Elly Bašić": D#connected

MBZ već tradicionalno surađuje s Grupom za novu glazbu Glazbenog učilišta "Elly Bašić" i profesoricom Majom Petyo Bošnjak koji su kroz nekoliko izdanja festivala predstavili svoje program i projekte na festivalskom programu. 

Godine 2019. na 30. MBZ-u, Grupa za novu glazbu GU "Elly Bašić" sudjelovala je u projektu D#connected koji je nastao u suradjni sa skladateljicom Anom Horvat i novomedijskim umjetnikom Miodragom Gladovićem. Učenici su izvodili pomoću svojih pametnih telefona i akustičnih instrumenata, a glazba se generirala u mobilnoj aplikaciji koja je osmišljena i programirana
upravo za ovo izdanje Muzičkog biennala Zagreb, a zatim se reproducirala kroz bluetooth zvučnike. Neobična sprega akustičnih instrumenata, glazbe i tehnologije učenicima je tako omogućila da glazbu stvaraju „umreženi“ s ostalim pripadnicima ansambla ili pak „odspojeni“ od ostatka. Nadalje, svoj zvučni eksperiment moći će provesti u bilo kojoj vrsti prostora, statični ili u pokretu.

U pripremnom razdoblju učenici su stvarali i istraživali zajedno s autorima projekta na nizu radionica, a izvedba se dogodila čak tri puta tijekom festivalskog programa 30. MBZ festivala 2019. godine u Kinu Europa, Muzeju za suvremenu umjetnost i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

 

 

Mob music for kids
Ana Horvat i Miodrag Gladović, D#connected

Grupa za novu glazbu "Elly Bašić"
Maja Petyo Bošnjak, voditeljica GNG "Elly Bašić"

praizvedba: MBZ 2019.

 

 

Pogledajte i poslušajte snimku izvedbe iz Muzeja suvremene umjetnosti, 9.4.2019. Snimka je preuzeta sa web stranice GU Elly Bašić.

 

Video
×