MBZ
Igor Kuljerić
In the Garden of Clown, za flautu, tubu i klavir
Renata Penezić, flauta; Krunoslav Babić, tuba; Andrea Feitl, klavir

U klaunovu vrtu

„Kada flauta i tuba zasviraju zajedno, tu se nađe neki klaun. Zavirio sam u njegov vrt...“ Igor Kuljerić

Kada bismo poželjeli zaviriti u vrt jednoga klauna, najvjerojatnije bismo se unaprijed poveselili da će se u njemu naći mnoštvo raznobojnih balona, batića, svakojakih lukavština ili, pak, skladište klaunovih prevelikih cipela. 
 
Čudesno, no mogli bismo lako zamisliti raskoš klaunova vrta prateći nizove crnih slova na bijelom papiru dok čitamo priču. No teško bismo mogli zamisliti da se to nepregledno šareno mnoštvo može jednako dobro vidjeti i doživjeti samo slušanjem. Valja reći: prevarili bismo se.
 
Pa kako se to onda može zaviriti uhom u klaunov vrt?
 
 
Slušajući skladbu In the Garden of the Clown, s pravom se pitamo ima li i glazba svoj jezik. Ako ga ima, kojim se ukrasima i figurama služi? Naposljetku, može li i ona ispričati priču?
 
I doista, ova skladba oslikava klaunov vrt govoreći glazbenim jezikom. Naime, dok slušamo skladbu, ne zamišljamo kretanje nota po notnome crtovlju, nego nas glazba vodi nekom izvanglazbenom sadržaju – neistraženom svijetu mašte. U njoj već boja ili timbar instrumenta oslikavaju određeni lik. Primjerice, prodorna je tuba, tamnije boje i dubljeg registra od trube, u ovoj skladbi kratkim staccato tonovima oslikala nespretno klaunovo geganje, dok je nježan zvuk flaute visokim registrom u kontrastu nezgrapnom klaunu opisao lepršavu prirodu vrta.
 
Ali zar bi to bio klaunov vrt da u njemu nema i kakvog nestašluka, podvale ili, zbilja, onih prevelikih kloparajućih cipela?
 
Stalnu izmjenu nepodopština i klaunove kretnje možemo prepoznati kroz jasan i odrješit ritam te kratke motive koji se ponavljaju. Dvojaka, nježna ili svadljiva, komunikacija tube i flaute ponekad je tek pristojan, ali prpošan dijalog, da bi zatim prerasla u preklapanje i nesklad. Tom razgovoru ili čak prigovoru pridružuje se klavir, koji upotpunjuje zvučnu sliku gotovo kao sveznajući pripovjedač. Slika klaunova vrta neprekidno se rastavlja i sastavlja nizanjem raznovrsnih motiva, odajući dojam da se klaunova igra, a time i naša mašta, može nastaviti u beskonačnost.
 
 
POJMOVI
glazbeni jezik, boja, timbar, registar, staccato, motiv, ritam, ton, dijalog
 


Niže pronađi dodatne materijale, fotografije i zadatke!
 
download
×

U klaunovu vrtu