MBZ
Frano Đurović
Kvartet za kraj radnog vremena
Papandopulo kvartet

Kvartet za kraj radnog vremena

Tko je skladatelj i za koga piše?
Ima li on radno vrijeme ili po cijele dane i noći poput kakvog romantiziranog junaka sjedi uz upaljenu svijeću, ispisujući perom gomilu notnog papira?
Koliko je skladatelj uopće važan i može li djelo postojati bez da nam je poznat njegov identitet? Može li ono uopće postojati bez skladateljeva objašnjenja i bez naslova koji mu je nadjenuo?
 
Zasigurno može. I vama je draga poneka pjesma s radija, a ne znate kada je skladana, tko joj je autor i kako joj uopće glasi tekst. Skladatelj svakako može usmjeriti naše slušanje začudnim ili šaljivim naslovom te kraćom ili podužom interpretacijom, odnosno opisnim tekstom svoje skladbe. No kada bi zaista cijeli smisao skladbe bio sadržan u skladateljevu objašnjenju, nitko od nas ne bi imao potrebu poslušati određenu skladbu opet i opet i opet. I knjiga i slika i kazališna predstava i skladba žive svojim životom. Sa svakim su čitanjem, gledanjem i slušanjem drukčije, a i samome su autoru pomalo neuhvatljive. Zbog toga je uzaludno ono staro pitanje „koja je poruka ovog djela?“, kada je poruka toliko mnogo i neprestano se mijenjaju.
 
Što nas, dakle, tjera da ponovno čitamo, gledamo i slušamo isto djelo? Slušajući Kvartet za kraj radnog vremena saznajemo i da je napisan namjenski za jedan kvartet saksofona, da citira druga glazbena djela, pa čak i hrvatsku himnu, a još je – grozote li – napisan za ili pred kraj radnoga vremena! K tome ne znamo je li njegov trostavačni oblik prepun jednoličnih, ponavljajućih, ali i energičnih motiva i ritmičkih obrazaca kako bi opisao zasićenost i nervozu pred kraj radnog vremena ili, pak, skladateljevo veselje i uigranost do zadnjeg daha.
 
Unatoč svemu, ne tvrdimo da djelo nije originalno jer citira ili da je loše jer je napisano za neki određeni sastav i u žurbi na kraju dana. Zaboravimo li sve te detalje, djelo će i dalje biti otvoreno uhu, njegovi motivi i dalje će biti energični i razigrani, a naš će se doživljaj i dalje mijenjati sa svakim slušanjem. Stoga, umjesto da postavimo pitanje „koja je poruka ovog djela?“, upitat ćemo vas kakvu biste vi glazbu izabrali za kraj školskoga dana!
 
 
POJMOVI
skladatelj, interpretacija, kvartet, stavak, motiv, ritam
 
 
Niže pronađi dodatne materijale, fotografije i zadatke!
download
×

Kvartet za kraj radnog vremena