MBZ
Davor Branimir Vincze
Šest minijatura za očajnu kućanicu
Mia Elezović, klavir

Šest minijatura za očajnu kućanicu

“Čini mi se da, unatoč dostupnosti i sveprisutnosti glazbe, tek u iznimnim situacijama uzmemo vremena da sjednemo i poslušamo muziku u miru s kvalitetnim slušalicama ili zvučnicima.” Davor Branimir Vincze

Slika prva: subota je, vrijeme za veliko čišćenje. Tvoj je zadatak usisati, iako bi najradije proveo jutro spavajući ili slušajući novu playlistu koju si složio. Ne odustaješ od svojeg nauma pa stavljaš slušalice u uši i usisavaš – izvrstan sporazum!
 
Slika druga: zamračuješ sobu, biraš album, sjedaš u udobnu fotelju i pomno slušaš svaki ton koji izlazi iz zvučnika. Glazba obavija sobu, a ti se osjećaš kao da struji kroz tvoje tijelo.
 
Slika treća: pritišćeš play i slušaš Šest minijatura za očajnu kućanicu Davora Branimira Vinczea.
 
„Čudan naslov“, pomisliš, „i još čudnija glazba. Zvuči kao pokvareni CD ili loši zvučnici u shopping centru.
 
Što to uopće slušam?“
 
Pred tobom je, naime, šest malenih cjelina u kojima se na različite načine sukobljavaju klavir i isječci iz pop ili klasične glazbe. Ti su isječci podvrgnuti posebnim kirurškim zahvatima: prigušivanju, sjeckanju, osiromašenju kvalitete, ubrzavanju i sl. Ni klavir ne zvuči uobičajeno: i on je prošao svojevrsnu „preparaciju“, pa sada tako prepariran šumi ili ispušta škripave zvukove.
 
„Sve zajedno zbilja zvuči kao pokvareni ili slabi zvučnici, ali ipak nekako ima smisla“, možda ćeš reći. „U čemu je tajna?“ pitaš se. Suvremena glazba, a posebice žanr elektroakustike, otvara se raznovrsnim inovacijama i elektroničkim manipulacijama zvukom. On također dopušta da se druga djela citiraju i da se s njima eksperimentira.
 
Na taj način glazba dobiva glas: kritizira, ismijava ili potvrđuje. Moglo bi se reći da i ova skladba progovara sljedećim riječima: „Zbog čega je danas, kada je tehnika jeftinija, a glazba dostupnija no ikad prije, tako teško uvaliti se u fotelju i ostaviti za sobom sve druge teme? Napustite usputno slušanje glazbe na jeftinim slušalicama, za vrijeme školskog sata ili dok obavljate kućanske poslove! Radije se barem na pet minuta udobno smjestite, zaboravite školske probleme i – slušajte!“
 
 
 
POJMOVI
preparacija/preparirani klavir, elektroakustika, inovacija, manipulacija zvukom, citat, eksperiment


Niže pronađi dodatne materijale, fotografije i zadatke!

download