MBZ
Sanda Majurec
Citywalk
Ansambl Synchronos

Šetnja gradom

Može li citywalk, odnosno šetnja gradom, postati glazbeno djelo u pokretu ili je to što čujemo u pokretu ipak tek proizvoljno nizanje zvukova iz okoline, jednostavnije rečeno: zvučna salata? S druge strane, ne zvuči li ionako gotovo svako glazbeno djelo suvremene glazbe, koliko god bilo poznato i cijenjeno, kao zvučna salata, barem na prvo, neiskusno slušanje? Što li se tek događa kada skladatelj sklada djelo suvremene glazbe koje se inspirira gradskom šetnjom ili je oponaša? Zavrzlama je sada dvostruka.
 
No, suvremena je glazba ona, koja je, kao što joj ime i kaže, otvorena svojemu vremenu. Otvorena je novim idejama i zamislima ili, primjerice, improvizaciji, odnosno trenutnom glazbenom stvaranju. 
Ona pronalazi sadržaj na mjestima na kojima ga ne bismo tražili te kao glazbu prepoznaje i ono što ne zvuči pjevno, skladno i dovršeno. Suvremena je glazba jednako vrijedna i kada traži novi izraz ili način izvođenja i kada oponaša i kada osluškuje. Štoviše, suvremeni su skladatelji i proučavatelji glazbe prepoznali aktivno opažanje i osluškivanje okoline kao iznimno važan društveno angažirani čin.
 
Naime, kao što unaprijed osmišljeno i napisano književno djelo omogućuje da iz njega iščitamo neku priču, tako i skup zvukova ili šumova nekoga prostora otvara mogućnost da se iz njega izvuče priča – priča o prirodi, priča o gradu, o društvu, o povijesti, o ekologiji, o kulturi ili, jednostavno, o zvuku. Šetnja nekim ambijentom uz aktivno slušanje naziva se soundwalk, zvučna šetnja. Upravo je taj oblik slušanja nadahnuo skladateljicu da u ovo djelo pretoči zvukove i šumove grada koji su joj se učinili zanimljivima.
 
Ni njezina skladba ne zvuči pjevno, skladno i dovršeno: ona je atonalitetna, u njoj se glas upotrebljava na neuobičajen način, instrumenti škripe i zveckaju, a partitura šuška u šumi pojmova, poput pizzicato, tremolo, glissando i col legno. No, cijeli taj komplicirani šifrirani jezik proizlazi iz jedne mnogo jednostavnije ideje, koju će u skladbi prošaptati neobični glasovi i koja glasi: Life is too short for boring music. [Život je prekratak za dosadnu glazbu.]
 
 
POJMOVI
suvremena glazba, improvizacija, soundwalk, atonalitetna glazba/atonalitet, partitura, pizzicato, tremolo, glissando, col legno
 
Poslušaj što o samom djelu kaže skladateljica Sanda Majurec (na poveznici ili u videu niže), a onda riješi zadatke!
 
Video
×
download