MBZ

Na čemu svirati?

U suvremenoj glazbi instrumenti se osim uobičajenim načinom sviranja (udaranjem, prolaskom gudalom po žicama, puhanjem, trzanjem) mogu svirati i mnogo slobodnije.
Suvremeni skladatelji često traže od izvođača da svojim instrumentima pristupaju netipično – da lupaju po violinama, da stružu po trubama, da gude po činelama, da trzaju po klavirskim žicama.

Međutim, glazba današnjice ne koristi samo klasične instrumente poput violine, trube ili triangla, nego u proizvodnju zvuka uključuje i tehnologiju. Pojavom prvih snimača zvuka, fonograma, početkom 20. stoljeća započeo je uzbudljiv put prema Youtubeu, Deezeru, iTunesu i sl.

No, tehnologija nije na korist samo slušateljima nego i glazbenicima. Jedan od najpoznatijih izuma 20. stoljeća je sintetizator, poznatiji kao sintesajzer, a velika većina današnje glazbe nastaje u elektroničkim studijima, koji su prije samo 50-ak godina bili glomazni laboratoriji, a danas ih lako zamjenjuje svako računalo.

 

A ponekad instrumente možeš izraditi i sam.

Pogledaj kratke fototutorijale ili video Od kamena do čipa, a onda sam izradi dovoljno instrumenata za jedan mali rock band ili pravi orkestar!