MBZ

Makov nokturno

Kako glazba može pratiti priču, a pritom i sama postati sudionicom priče? Kako flauta, viola, violončelo i gitara mogu postati ptica, topot, kiša i konj? Kako konji mogu trčati grafoskopom? Kako makovi mogu procvjetati u vodi? Kako to dan svira valcer, a noć izvodi nokturno? Kako svjetlo i sjena, crno i bijelo, mogu dočarati boju, osjećaj, tempo i dinamiku?

Makov nokturno na grafoskopu vizualna je simulacija glazbenog i literalnog sadržaja. Izvedba na grafoskopu doprinosi vizualizaciji i cjelovitosti iskustva slike, zvuka i riječi. Na taj način se priča prepričava istovremeno u tri jezika: semantički, glazbeno i likovno, te kao takvo tvori cjelinu iskustva.

Pogledajte i poslušajte Makov nokturno skladatelja Maka Murtića i saznat ćete.
 

 

Više o skladatelju:

Glazbenik – saksofonist i skladatelj – Mak Murtić (1988., Zagreb) tijekom svoje glazbene karijere veliku pozornost pridaje sustavnom promicanju i edukaciji od tradicijske pa sve do suvremene glazbe. Često kombinira vrlo specifične elemente, ritmove, intonacijske sustave i stilove pjevanja u suvremene jazz i klasične skladbe. Obrazovao se na sveučilištu Middlesex University u Londonu, a imao je prilike nastupati na svim većim festivalima u Engleskoj i u Hrvatskoj. Mak sklada i glazbu za filmove i kazalište, a vodi ili svira u različitim sastavima, kao što su Mimika Orkestar, Pravda ≠ Plemya (Truth ≠ Tribe), Živa Voda i Antenat te surađuje s mnogim glazbenicima, koreografima i redateljima.

 

Više o autorici igre na grafoskupu:

Jelena Sokić studirala je slikarstvo na Akadamiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, a studijsku godinu 2010./11. provela je i u Milanu na Accademia di Belle Arti di Brera. Bavi se slikarstvom, videom  i grafikom, a izlagala je na više samostalnih i brojnim zajedničkim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

 

Ako se želite sami okušati u izvedbi Makovog nokturna, pronađite grafičku partituru s uputama niže u crvenom kvadratu te pročitajte nešto više o grafičkim partiturama u Učionici. Pogledajte upute za izvođenje, proučite partituru, izaberite svoj instrument i svirajte!

Snimke svojih izvedbi pošaljite nam na kidz.mbz@hds.hr. Veselimo se!
 

download