MBZ

Improvizacija i grafička partitura

Improvizacija znači da skladatelji od izvođača često traže da sami smišljaju kako i što će sljedeće odsvirati, izgovoriti ili otpjevati. Zato se u suvremenoj glazbi ne upotrebljavaju samo note,
koje predstavljaju način na koji zapisujemo tonove i njihovo trajanje, nego skladatelji mogu koristiti i crteže, boje, oblike, tekstove i brojeve, što zajednički nazivamo grafičkim partiturama.

Više o grafičkom zapisu glazbe saznajte od skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera u epizodi Skladam! u našoj Gledaonici.

Instrumenti se mogu svirati udaranjem, gudalom, puhanjem i trzanjem, ali suvremeni skladatelji često traže od izvođača da svojim instrumentima pristupaju netipično – da lupaju po violinama, da stružu po trubama, da gude po činelama, da trzaju po klavirskim žicama.

Tako je i skladatelj Mak Murtić za skladbu Makov nokturno svojim izvođačima (kako ansamblu Illyrica, koji je izveo skladbu u epizodi Makov nokturno, tako i svim budućima) ponudio upute, odnosno pravila za korištenje zapisa glazbe. Pravila su poput šifrarnika ili tajnoga koda pomoću kojeg izvođači otkrivaju što znači određeni simbol u partituri te kako ga najbolje mogu interpretirati.

 

Stoga, pogledajte Makove upute o tome kako svirati brojeve kvadrata, što znači crtež sunca ili kako najbolje upotrijebiti novčić u izvedbi skladbe Makov nokturno!

Ako ne svirate ili ne posjedujete neki klasični glazbeni instrument poput viole, flaute ili gitare, izradite vlastite instrumente uz pomoć naših fototutorijala ili naše epizode Od Kamena do čipa.
Zamolite svoje mame, tate, bake, djedove, braću, sestre, prijatelje i prijateljice da vam se pridruže.

Zasvirajte Makov nokturno ili skladajte vlastito djelo, zapišite ga u obliku stripa, crteža ili grafičke partiture te napišite vlastite upute ili pravila za izvođenje.

Partituru i upute za Makov nokturno pronađite niže u crvenom kvadratu.

 

Svoje radove (skladbe, crteže, snimljene izvedbe) šaljite Svirku na kidz.mbz@hds.hr!

 

download