MBZ

Zavirite u detalje programa MBZ festivala za VELIKE malene

32. izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. godine i još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica – od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe.

Od utemeljenja 2019., na inicijativu dugogodišnje voditeljice produkcije i organizacije festivala, Nine Čalopek, MBZ festival za VELIKE malene i ove godine predstavlja bogat i raznolik program za djecu.

Novo izdanje započet će Svirkaonicom, radionicom suvremene glazbe namijenjenoj djeci od 4 do 10 godina, koja će biti održana u subotu, 15. travnja u Laubi, od 10 do 12 sati. Kroz Svirkaonicu vodi Lucija Stanojević, glazbena edukatorica, violinistica i autorica raznovrsnih DIY objekata. Od vodafona do slonoprda, od tjelesnih perkusija do zvučnih šetnji, od flastera ili klastera do aleatorike, djeca će otkriti da suvremenu glazbu uz ozbiljnost i kompleksnost također krasi otvorenost prema kreativnosti i inovativnosti, pa tako i prema igri te dobrom smislu za humor.

Suradnjom s različitih strana: potporom Zaklade Solidarna, platforme book&zvook, Društva hrvatskih književnih prevodilaca i MBZ-a realizirane su Raspjevane priče - glazbene adaptacije ukrajinske dječje književnosti, koje će svoje koncertno predstavljanje doživjeti u nedjelju, 16. travnja u 15 sati u Laubi. U sklopu festivala, osim koncertnoga predstavljanja glazbenih adaptacija književnih djela, održat će se i predstavljanje samih priča i njihovih prijevoda, a adaptirane audio varijante bit će objavljene na platformi book&zvook. Prihodi od prodaje posredstvom Zaklade Solidarna u potpunosti će biti predani djeci iz Ukrajine koja se sada nalaze u Hrvatskoj.

Koprodukcija s HNK-om u Zagrebu donosi praizvedbu opere za bebe opera rosa, u subotu 22. travnja u 9:30 sati, HNK Zageb. Ovaj je projekt prvi u nadolazećem ciklusu „Glazbena paleta“, koji MBZ želi realizirati u suradnji s nosećim institucijama u kulturi grada Zagreba. Cilj je ciklusa na zanimljiv i interaktivan način upoznati djecu s temeljnim glazbenim, odnosno glazbeno-scenskim vrstama i žanrovima. Kao što u prostoru ove igre sva djeca dobivaju jednaku priliku za uživanjem, ali i stvaranjem toga zajedničkog djela, tako su i autorice koncepta svoj projekt doživjele kao kolektivno nastojanje u kojem je svaki vid rada – dramaturgija, kostimografija, glazbena izvedba itd. – jednako važan djelić cjelokupne slagalice.

Od 2009. godine Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić redovito nastupa na MBZ-u i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja, a ansambl se svake godine približava sve mlađoj publici u sklopu programa MBZ festival za VELIKE malene. Pod vodstvom profesorice Maje Petyo Bošnjak, ove će se godine predstaviti koncertom naslova GU Elly Bašić: učenici izvode učenike, u subotu, 22. travnja u 12 sati, u polukružnoj dvorani kazališta &TD.

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb najaktivniji i najvažniji je festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Za razliku od uobičajene festivalske teme, ovogodišnje izdanje svojim manifestom zagovara principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Na taj se način festival suočava s izazovima suvremenog svijeta, poput klimatske krize, političke nestabilnosti i društvene netolerancije, stavljajući naglasak na važnost i transformativnu snagu umjetnosti u suvremenom svijetu. Muzički biennale Zagreb slavlje je hrvatske autorske glazbe koje potiče znatiželju za novo i neočekivano, otvara prostor za dijalog i kritiku te povezuje autore, izvođače i publiku. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od 50 programa na desetak zagrebačkih lokacija, koji će pokušati obuhvatiti sva lica suvremenosti – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa. U programu će biti predstavljeno preko 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica te skladatelja, čime Muzički biennale Zagreb ostaje festival koji sustavno podržava suvremeno glazbeno stvaralaštvo i nastanak novih djela.

Program Muzičkog biennala Zagreb bit će dostupan publici po pristupačnim cijenama ulaznica, uz brojne besplatne programe. Cjelokupni program, festivalski proglas te više o članovima programskog tima možete pročitati na službenim stranicama Muzičkog biennala Zagreb: www.mbz.hr