MBZ

Platforma za djecu i mlade na Muzičkom biennalu Zagreb - MBZ KIDZ

Premda se već prethodnih izdanja polako program okretao sadržaju namijenjenom najmlađima, 32. Muzički biennale Zagreb 2023. ostat će zapamćen po cijelom ciklusu važnih i raznolikih programa za razne dječje dobne skupine. Sve je inicirala glavna producentica i članica programskog odbora Biennala, muzikologinja Nina Čalopek, svjesna činjenice da nikada nije prerano za upoznavanje i navikavanje na novu glazbu.

S jedne je strane u suradnji s glazbenom edukatoricom i violinisticom Lucijom Stanojević te drugim kolegama u autorskom timu stvorila niz programa unutar samoga MBZ festivala, a onda zaslužna i za cijeli svojevrsni obrazovni kurikulum u formatu tekstova, fotografija i klipova koji na web stranici https://kidz.mbz.hr/ ostaju i mimo festivalskoga trajanja. Ondje su tabovi Gledaonica, Slušaonica, Učionica, Program, MBZ Festival i Igra puni zanimljivih sadržaja, tekstova, fotografija i videa koji će u trenutku privući djecu i njihove roditelje.

Desetominutne filmiće ćemo pronaći u prvom tabu, Gledaonica, gdje nas kroz pojmove suvremene glazbe u Pitalicama očekuju djeca Mara i Dan te animirani „crvić” Svirko. U Tjelofonu učimo svirati vlastitim tijelom i izvanglazbenim predmetima iz okoline, u Skladam nas Ivan Josip Skender upoznaje sa svojim ulogama skladatelja i dirigenta, a u Igroglazbu pratimo priču glazbenog kazališta u kutiji koju su izradila i uz koju sviraju djeca.

Filmić Od kamena do čipa donosi Svirkovo putovanje vremenom i prostorom u potrazi za „uradi sam” instrumentima, dok je Makov Nokturno priča zvukovima uz apstraktne prikaze na grafoskopu, za koju glazbu potpisuje skladatelj Mak Murtić. Kliknuvši tab Učionica otkrit ćemo značenje nepoznatih pojmova vezanih za suvremenu glazbu, dok nas posljednja riječ na krajnjoj desnoj strani sučelja, Igra, vodi u igru Memory na temu glazbe.

Kad smo dobro proučili sve pojmove i fenomene suvremenog glazbenog izričaja, spremni smo za Program koji donosi najavu ili osvrte sa svih dosadašnjih događaja za mlade na Muzičkom biennalu Zagreb. Poseban je ciklus tematski naslovljen MBZ festival za VELIKE malene donio Svirkaonicu suvremene glazbe za djecu od 4 do 10 godina 15. travnja u Laubi, idućeg dana na istome mjestu predstavljene su Raspjevane priče iz ukrajinske dječje književnosti o kojima smo već pisali. Najzvučniji događaj ciklusa - opera rosa, opera za bebe (0-3 godine), donio je scenografiju u obliku maternice na dva subotnja termina 22. travnja u Tonskom studiju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U isti je ciklus uvršten i koncert Grupe za novu glazbu Elly Bašić koju unutar Glazbenog učilišta Elly Bašić već desetljećima vodi profesorica Maja Petyo, pijanistica i pionirka suvremene glazbene edukacije u Hrvatskoj. Ove je godine Grupa u podnevnom terminu u Polukružnoj dvorani teatra &TD održala koncert Učenici izvode učenike. Poznato je da to glazbeno učilište već godinama, uz interpretaciju suvremene glazbe kroz predmet koji čini Grupa, podučava svoje učenike i kako komponirati. Predmet kompozicije ove školske godine predaje mlada skladateljica Sara Jakopović koja je bila mentorica mladim skladateljima. Djeca-interpreti izveli su tako prve skladateljske pokušaje svojih vršnjaka: Leona Lončara, Grge Nježića, Ljerke Florschütz Sedlanić i Lucije Kaplowitz, za čija ćemo imena zasigurno tek čuti.

 

Foto: Vedran Metelko