MBZ

Uspješan nastavak Raspjevanih priča

Na proljeće smo vas sve pozvali da podržite Raspjevane priče, humanitarni projekt glazbenih adaptacija ukrajinske dječje književnosti iz pera umjetnika različitih stilskih profila, predstavljen 16. travnja u Laubi u sklopu 32. Muzičkog biennala Zagreb.

Riječ je o audioknjizi u kojoj se uz glazbu, priče, hihot i onomatopejske tonske slike povezuju ukrajinski te hrvatski jezik, s ciljem da mali Ukrajinci u Hrvatskoj što lakše, kroz svoje omiljene nacionalne pripovijetke i bajke, nauče hrvatski jezik. Objavili su je zajedničkim snagama Zaklada SOLIDARNA, Hrvatsko društvo skladatelja i biblioteka audioknjiga book&zvook. Cilj projekta bio je i prikupiti novac za umjetničko obrazovanje ukrajinske djece te njihovo učenje hrvatskog jezika.

Priče su glazbeno oblikovali skladateljica Ivana Kiš (glazbu joj na snimci izvode pjevačica Melita Lovričević, violinistica Eva Mach i udaraljkaš Nicolas Sinković), autorsko-performerski par Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle te kantautorica Maja Rivić, originalne tekstove pročitale su Iryna Pronenko, Lyudmyla Mudryk i Valeriia Movenko, a njihove hrvatske prijevode Maja Katić, Dunja Fajdić i Amanda Prenkaj.

Rezultati su sljedeći: do sredine rujna na namjenski račun fonda Solidarno s Ukrajinom Zaklade SOLIDARNA prikupljeno je 2.769,46 eura;115,00 eura uplatili su građani, a 2.654,46 eura donacija je HDS-a. Dio novca potrošen je na tablet za nadarenu mladu slikaricu Marharytu Kulabukhovu, dobitnicu niza državnih i županijskih nagrada za likovno stvaralaštvo, dok je drugi dio Ugovorom o donaciji pridružen udruzi SVOJA i bit će doniran djeci iz Ukrajine za njihov umjetnički razvoj. Udrugu SVOJA, što na ukrajinskome znači „naša”, pokrenule su tri Ukrajinke po dolasku u Hrvatsku, s ciljem pomoći svim izbjeglicama u Hrvatskoj oko zapošljavanja te brige za djecu.

Zaklada SOLIDARNA zahvalna je na prilici da sudjeluje u projektu Raspjevane priče koji je unaprijedio život ukrajinske djece u Hrvatskoj, o čemu svjedoče mnogobrojna preuzimanja i dijeljenja glazbenih audioknjiga. Prikupljene donacije, s druge strane, tu su da ih podrže na njihovom putu otkrivanja i razvoja talenata, ali i da olakšaju integraciju u Hrvatskoj kroz učenje jezika.